April 16, 2018 in Uncategorized

Vitamin D

Vitamin D – koristi

Postoji mnogo razloga za ishranu bogatu vitaminom D, a ovo su glavni:

  • Prevencija hroničnih bolesti
  • Zaštita kostiju, zuba i kose.
  • Utiče na rast i diferencijaciju ćelija kože i ćelija važnih za imunitet tela.
  • Smanjenje crvenila i oticanja
  • Zdravlje kostiju
  • Korist ženama u PMS-u.

Hrana u kojoj ima najviše vitamina D

  1. Šitake pečurke – sušene pečurke su bogate vitaminom D. Šitake su takođe bogate vitaminom B.
  2. Skuša – porcija od 100 grama skuše je dovoljna da vam nadomesti 90% dnevnih potreba za vitaminom D.
  3. Crveni losos – Poput skuše, i losos je veoma bogat ovim vitaminom.
  4. Haringa – Haringe su bogate vitaminom D jer se hrane planktonima, koji su puni vitamina D
  5. Sardine – One su jedan od njegovih najboljih izvora. Jedna mala konzerva sardina ispunjava 70% dnevnih potreba
  6. Tunjevina – Osim znatnih količina vitamina D, ova masna riba unosi u vaš organizam „dobre masti“ koje utiču na bolje pamćenje i rad mozga.
  7. Ulje bakalara – Ako možete da izdržite jak miris, ovo ulje je veoma bogato vitaminom D. Dokazano je da je ulje bakalara dobro za lečenje osteoporoze kod odraslih, poboljšanje moždanih funkcija i bolji rad nervnog sistema.
  8. Jaja – Jedno jaje dnevno vam daje 10% od dnevnih potreba.
  9. Sunce – U redu, nije hrana, ali izlaganje suncu ozbiljno doprinosi povećanju unosa vitamina D u vaš organizam.

Izvor: global healing center




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree